Saturday, April 20th, 2024

Jak zaaranżować meble w sklepie spożywczym

Jak zaaranżować meble w sklepie spożywczym: jednym z najważniejszych elementów każdego sklepu spożywczego jest właściwy dobór mebli. Odpowiadają za prawidłową ekspozycję produktów i zapewnienie bezproblemowego poruszania się po sklepie. Ogólny wygląd lokalu jest bardzo ważny, ponieważ wpływa na jego popularność i to, czy klienci chcą go odwiedzać. Zadbaj więc o jego odpowiednią aranżację.

Jakie meble powinien mieć sklep spożywczy?

Jeśli profesjonalny sklep spożywczy chce sprostać różnorodnym potrzebom klientów, musi być odpowiednio wyposażony. Odpowiednio dobrane meble zapewnią najwyższy poziom obsługi oraz pozytywnie wpłyną na widoczność sklepu. Wybierając półki do sklepu, warto wybrać modele, które nie będą bardzo wysokie. Klienci na ogół nie lubią sięgać po wysokie produkty, ponieważ jest to kłopotliwe. Najlepiej wybrać meble o maksymalnej wysokości nie większej niż 2m. Niskie wyposażenie sklepu sprawia, że ​​całe miejsce wydaje się większe i wygodniejsze. Pomiędzy półkami musi być również zachowana odpowiednia odległość, która zapewni możliwość swobodnego poruszania się po sklepie.

Jak zaaranżować meble w sklepie spożywczym
Jak zaaranżować meble w sklepie spożywczym

Sklepy spożywcze oprócz tradycyjnych półek muszą posiadać chłodzenie. Są niezbędne do przechowywania towarów wrażliwych na zmiany temperatury. Lodówki i regały chłodnicze będą służyły przede wszystkim do ekspozycji napojów, nabiału i wędlin. Warto też przechowywać niektóre warzywa w niższych temperaturach, aby dłużej zachowały świeżość. Lady chłodnicze przeznaczone są do przechowywania w nich mięs, wędlin i serów. Dzięki szybie klienci mogą łatwo wybrać, jakie artykuły spożywcze chcą kupić. Zamrażarki są niezbędne do bezpiecznego przechowywania zamrożonych produktów. Ilość mebli potrzebnych do wyposażenia wnętrza sklepu zależy przede wszystkim od jego powierzchni oraz ilości towarów, które zamierzamy sprzedać.

Jak prawidłowo ustawić meble?

Urządzając wnętrze sklepu spożywczego należy przestrzegać kilku ważnych zasad, aby klienci chętnie odwiedzali nasze lokale. W pierwszej kolejności wózki i kosze na zakupy muszą być ustawione przy wejściu do sklepu. Ich lokalizacja powinna sugerować klientom kierunek, w którym powinni podążać. Ma to zachęcić ich do wybrania najdłuższej drogi do kasy, więc odwiedzają wiele alejek. Niedaleko wejścia warto też postawić na niej półkę z owocami i warzywami. Ich soczyste kolory zwrócą uwagę i zachęcą do zakupów. W tej okolicy warto też mieć półkę na artykuły sezonowe lub te, które są aktualnie w wyprzedaży.

Chleb jest jednym z najczęściej wybieranych przez klientów produktów spożywczych, dlatego półka, na której stoi pieczywo, powinna znajdować się jak najdalej od wejścia. Dzięki temu po drodze do koszyka trafiają kolejne produkty. Dodatkowo po sklepie roznosi się zapach świeżego pieczywa, co również pozytywnie wpływa na skłonność do kolejnych zakupów. Do ekspozycji pieczywa warto wybrać drewniane półki, które skutecznie przykuwają uwagę i uatrakcyjniają jego wygląd. W pobliżu regału z chlebem i bułeczkami zazwyczaj znajduje się regał z mięsem, wędlinami i serami – czyli wyposażenie sklepu mięsnego. Lada chłodnicza musi być zawsze utrzymywana w czystości, inaczej skutecznie zniechęca do zakupów. Umieszczone w nim produkty muszą być ułożone w taki sposób, aby klient widział, co zamierza kupić.

Towary suche, takie jak makarony, kasze czy ryż, a także chemia i kosmetyki są zwykle umieszczane na półkach w centrum sklepu. Warto również umieścić zamrażarkę i lodówkę w strefie środkowej. Z kolei półki na napoje i alkohole powinny znajdować się blisko ściany. Jeżeli w sklepie sprzedawane są twarde napoje alkoholowe, muszą one być wyraźnie oddzielone od innych artykułów znajdujących się w sklepie.

Czego jeszcze potrzebuje sklep spożywczy?

Bardzo ważnym elementem wyposażenia każdego stoiska handlowego jest lada z kasą fiskalną. Jeśli jest to mały sklep, wystarczy jedna kasa przy wyjściu. W przypadku większych zakładów konieczne może być utworzenie dodatkowego stanowiska do kontroli produktów z ruchomymi taśmami. Zwiększy to komfort klientów i zdecydowanie przyspieszy zakupy. Każda kasa fiskalna powinna być wyposażona w wagę do ważenia warzyw i owoców oraz terminal płatniczy, ponieważ transakcje bezgotówkowe są dziś tak powszechne, że niewielu klientów nosi przy sobie gotówkę. W sklepach, które sprzedają świeże mięso i sery, nie może zabraknąć również krajalnicy. Warto wybrać nowoczesny model, który nie tylko zapewnia szybką i bezproblemową obsługę, ale także jest łatwy w czyszczeniu. Dzięki temu miejsce pracy będzie czyste. Będziesz także chciał upewnić się, że sklep spożywczy jest dobrze oświetlony.